joi, 11 iunie 2009

Diversificarea alimentaţiei la 6 luni!

Cerealele se introduc treptat, oferindu-i celui mic cate 3, până la 9 linguri de 2-3 ori pe zi. În ceea ce priveşte fructele, o linguriţă este suficientă pentru început şi cantitatea va creşte până la un sfert şi apoi jumătate de cană de 2-3 ori pe zi.

Legume:
- morcov (suc, supa, piure)
- ţelină (supă, piure)
- dovlecel (suc, supa, piure)
- ardei gras (supă)
- ceapă (supă) 
- cartof dulce (suc, supa, piure)
- păstârnac (supă)
- salata verde (supa)
- spanac (piure)
- gulia (supa, piure)
- pătlăgele roşii
NU: conopidă, fasole uscată.

Supă de morcov
Mod de preparare: se fierbe morcovul aproximativ 2 ore la foc mic, se pasează morcovul si se mai completează cu apă, şi se clocoteşte iar.

Supă de zarzavat – se introduce la masa de prânz
Sfaturi:
- un complement al piureului
- se folosesc pentru prepararea ei iniţial numai rădăcinoase (morcov, ţelină, albitură), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapă, etc., respectându-se regula introducerii treptate.
- în primele zile se administrează numai zeama, începându-se cu 20-30 ml, apoi se va creşte cu 20-30 ml/zi până la 100ml, după care se vor adaugă şi legumele fierte şi pasate, de asemenea în cantităţi crescute progresiv
Mod de preparare: pentru 200 ml de supă se folosesc 300-400 ml apă, o jumătate de morcov mare, un cartof, o jumătate de ceapă, o jumătate de ţelină, un sfert de dovlecel, câteva frunze de spanac sau salată verde, păstrârnac. Se spală legumele si se pun la fiert circa 1 oră la foc mic. Se strecoară supa si se adaugă un vârf de cuţit cu sare si o lingură de griş, şi se fierbe la foc mic 20 min. Se poate păstra şi pentru a doua zi dacă nu a fost fiartă şi cu amidon. 

Piureul de legume
Sfaturi:
- 6 luni – poate înlocui o masă
- este recomandat să fie preparat dintr-o singură legumă
- fierberea legumelor se face într-un vas acoperit
Mod de preparare: după ce legumele sunt omogenizate se adaugă 1-2 linguriţe de unt sau ulei, şi se diluează cu 2-3 linguri cu zeama în care au fiert legumele.

Fructe: 
- mere (suc, piure, copt)
- pere (suc, piure)
- piersici - doar pulpă (suc, piure, pasată)
- caise – doar pulpă (suc, piure, pasată)
- banana – o linguriţă (piure, pasată)
- mandarină (suc)
- portocală (suc)
- grapefruit (suc)
Sfaturi:
- se începe cu o linguriţă de măr copt sau compot de mere, înainte sau la sfărsitul unei mese, de preferinţă la ora 10-11
- merele rase se dau după ce au fost curăţate de coajă
- piersicile zdrobite, fără pielită

Mere rase cu biscuiţi sau pesmet de pâine albă (7 luni)
Sfaturi: 
- se pregăteşte cu 5-10 minute înainte de masă
Ingrediente: 1 măr, 1 linguriţă de zahăr, 1-2 linguriţe de biscuiţi pisaţi foarte fin sau pesmet, câteva picături de zeama de lămâie sau portocală.  
Mod de preparare: Se spală mărul şi se curăţă de coajă. Se rade pe răzătoare de sticlă şi se amestecă cu biscuiţii sau pesmetul. Opţional se adaugă zeamă de lămâie sau portocală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu