miercuri, 20 octombrie 2010

Trăim în România...

...şi asta ne ocupă tot timpul, aşa zice un fost coleg de facultate al lui mami! Însă noi am rectifica cu "Trăim în România şi asta ne omoară!".
Să vă explicăm de ce? Cred că ştiţi prea bine dar totuşi să facem un scurt rezumat cu exemplul Serviciului Public pentru Finanţe Publice Locale.
A decedat Străbuna şi i-a lăsat un testament pentru moştenire lui mami...ca să se poate dezbate succesiunea aveau nevoie de un certificat fiscal de la Finanţe Publice Locale, şi acum începe distracţia! Şi să o luăm pe paşi:
1. Merg mami şi mamaie Ştefi, împreună cu mine, să facă demersurile pentru acest certificat...acum mamaie Ştefi este şi ea co-propietar la bunurile Străbunei după Străbunul...ei bine doamna de la ghişeu a zis că dacă nu au şi testamentul după ele nu poate să îi elibereze certificatul fiscal.
2. Merg mami şi mamaie Ştefi, împreună cu mine, cu toate actele după ele...dar doamna de la ghişeu zice că: Străbuna în afară de casă, şi terenul dobândit prin cumpărare cu Străbunul, mai are împreună cu fraţi ei cota de 1/6 din diferite suprafeţe...şi chiar dacă noi acasă aveam chitanţă doveditoare că Străbuna are achitat şi acele suprafeţe la zi, iete că nu aveam la noi..aşa că au plecat fără certificat fiscal!
3. Merg din nou mami cu mamaie Ştefi, eu am rămas acasă cu tataie Adrian, dar merg şi Cristi, vărului lui mamaie care e de-o vârstă cu mami, dar şi Mioara..adică convocare de familie....evident că de această dată mami şi-a făcut o geantă cu acte cu care umblă acum mereu după ea (originale şi copii)....îşi ia mami certificat fiscal pentru casă şi terenul cumpărat, dar pentru moştenirea Străbunei nu se poate, căci nu toţi au plătite taxele şi impozitele...şi acum mamaie Ştefi ce să facă să plătească ea pentru toţi? Dar culmea este că Mioara şi Cristi au chitanţele, ca şi noi, şi apar cu taxele neplătite! Merg şi lasă chitanţele doveditoare la o doamnă de la un ghişeu, care ne zice că ne va suna ea...mami nu agrează termenul asta cu "vă sunăm noi!", aşa că dicută cu toţi şi hotărărsc să facă şi o cerere scrisă! Acum doamna de la ghişeu aude că ei vor să facă cerere scrisă şi vine şi le zice că "Vă pun actele în braţe dacă îmi faceţi scris, să vă descurcaţi!". Acum mami simte că îi urcă sângele la cap şi e mai hotărâtă să facă scris...a scris Cristi 3 cereri, că ba nu era bine nu ştiu ce termen sau nu ştiu ce formulare! Au lăsat copii după fiecare chitanţă, urmând să se prezinte la termenul de pe numărul de înregistrate: 14.10.2010. Noroc că a fost şi Cristi cu mami, căci mami de nervi intrase în standby şi nu se mai putea concentra şi certa cu doamnele...însă el avea pachetul cu tupeu la el, şi le cam punea la punct.
4. Merg mami şi mamaie Ştefi la notariat şi lasă actele la lucrat, urmând să se prezinte cu doi martori care să declare că mami este nepoata Străbunei şi care să nu fie rude şi să o cunoască pe Străbuna mai mult de 10 ani, şi ne programează pentru miercuri.
5. Miercuri merg mami, mamaie Ştefi împreună cu Coca şi tanti Pica, declară ce le întreabă notăriţa şi ne programează pentru miercurea viitoare la ridicat actele....evident că o pune şi pe mamaie să dea declaraţie că este deacord cu testamentul...şi doamna notar precizează că trebuie adusă şi documentaţia pentru acţiunile deţinute de Străbuna.
6. Începe alergătura pentru actele de acţiuni: se duce mamaie la Depozitarul Central să ia hârtia doveditoare, dar numai pentru SIFuri, căci pentru întreprinderea la care a băgat Străbuna acţiunile (IMSAT) trebuie altă plimbare...şi de aici o trimit la Camera de Comerţ de la Podul Mărăşeşti...dar nici aici nu e bine, şi o trimit la Registrul Comerţului de pe la Piaţa Munci..şi căutând mami pe net află că de fapt Registrul Comerţui este în altă parte...ajunge mamaie aici, dar nici de aici nu se dă hârtia...ci chiar de la IMSAT! După câteva căutări pe net şi telefoane aflăm unde este acestz IMSAT...ajunge mamaie şi la IMSAT, şi aici doamna care se ocupă este în concediu trei săptămâni şi nu îi ţine nimeni locul...dar va veni luni puţin aşa!
7. Luni sunăm la IMSAT, aflăm că doamna care dă hârtia este...se duce mamaie şi ia hârtia.
8. Revenim miercuri la notariat...care notariat stă să verifice autenticitatea testamentului, căci până atunci au dormit şi aştia...şi chiar dacă testamentul era făcut tot la ei, au datoria să verifice dacă nu a fost anulat în altă parte! După amiază am mers şi eu la notariat...şi când sunt actele gata, surpriză: acasă mami a verijicat actele şi erau greşite hotărârile judecătoreşti din actul notarial...fuga înapoi la notariat pentru rectifcare!
9. Ne întoarcem iar la taxe şi impozite, căci mami şi mamaie corecte vor să plătească impozitul şi să facă modificarea de rol...dar nu e aşa simplu...depun cerere şi primesc termen pe 14.10.2010...acelaşi termen ca cel pentru toţi moştenitori!
10. Pe 14.10, pentru a cincia oara la Taxe Locale semnează condica mami şi mamaie...şi află că doamna de la ghişeu nu a avut timp să rezolve nici o problemă...că e tare greu să faci nişte calcule şi să schimbi din Pană în Istrate! Cât depre problema cu toţi moştenitorii nici atât! Dar promite solemn că pe data de 20.10 este gata!
11. Ieri a sunat mami să vadă dacă bate drumul sau nu azi...doamna foarte ofuscată: că ce o mai sun, nu a zis că e gata azi?
Aşa că azi o să stau cu tataie, şi mami şi mamaie fac iar o plimbărică la Taxe...şi uraţi-le baftă, căci cred eu că se lasă cu scandal!
Vă mai ţinem la curent cu ce se întâmplă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu