marți, 6 septembrie 2011

Alexandru Pesamosca

Săptămâna aceasta a plecat la îngeraşi doctorul Alexandru Pesamosca şi cu siguranţă a fost aşteptat cu toate porţile deschise.
Decesul său a stârnit diferite controverse şi discuţi...că ar fi fost un geniu nerecunoscut, că dacă trăia în altă ţară era altfel, că altul ca el nu există.
Dar am avea şi noi o întrebare: câţi dintre cei care au vorbit despre doctorul Pesamosca zilele acestea au vorbit şi cu alte ocazii? Câte documentare s-au făcut despre viaţa şi cercetările sale? Mai există sau nu genii ca el? A fost o condamnare că a trăit în România?
Noi credem că mai există! Sunt foarte multe persoane devotate muncii lor.
Un astfel de exemplu ar putea fi doctorul Dan Enescu. De el aţi auzit? Poate atunci când a avut loc incendiu de la maternitatea Giuleşti sau ziele acestea, vorbind despre decesul doctorului Pesamosca.
A vorbit cineva despre munca sa? Despre ce îl ţine în România? Sau despre de ce vrea să rămână în România?
Întâmplător, l-am cunoscut pe holurile clinici de arşi a spitalului....aveam doar 8 luni, şi mergeam în clinica de arşi, la subsol, zilnic, pentru gimnastică medicală...fusesem diagnosticată eronat...aveam nevoie de parafa un manager pe un bilet pentru tratament...aşteptam la parterul clinici să apară secretara şefului de secţie ca să primim parafa...eu eram mică şi agitataă şi plângeam. Cu noi, mai aştepta o doamnă cu un băieţel....băieţelul avea o problemă la mână, de arsese pe plită când era mic...şi el îl vede pe doctorul Enescu venin, fuge spre medic şi în loc să se teamă îi zice "Am venit la tine, Dane! Sunt în vacanţă!". Doctorul a vorbit cu ei şi ne-a întrebat şi pe noi ce dorim, că m-a văzut agitată....mami i-a zis...a scos parafa, şi ne-a ştampilat biletul de tratament...mami a vrut să îi bage un plic în buzunar cum este obiceiul pe la noi...dar răspunsul primit a fost "mai bine luaţi jucării!".
Spre ruşinea noastră nu ştiam cine este "Dan" la care a venit băieţelul în vacanţă...
L-am văzut şi zilele următoare prin clinică şi de câte ori îl întâlneam ne saluta şi întreba "ce mai face micuţa cu plămâni de bariton?".
La gimnastică, mami l-a întrebat pe Florin, cel cu care făceam exerciţiile, cine este personajul de e mai la orice oră prin spital şi care e mereu jovial şi căruia îi zâmbeşte faţa mereu...şi ne-a lămurit: era doctor Dan Enescu, care petrecea cam 12 ore pe zi în spital, cu copii care îl ştiau de "Dan" şi care venea la el să îi facă mai frumoşi decât erau....Florin ne-a povestit că această clinică de chirurgie reparatorie pentru arşi a fost construită prin munca lui şi că este viaţa lui, şi dacă el pleacă din spital clinica pierde nu ştiu ce recunoaştere internaţională şi fonduri importante. Mami a zis că poate să jure că nu are familie...ei bine cât se poate de fals: soţia este tot cadru medical, şi are şi un copil.
Mami l-a întrebat pe Florin de ce crede că acest om stă în România,(nu părea să aibe un ceas de mii de euro la mână)? Răspunsul a fost: fiindcă este Dan....este cel la care copii vin cu placere şi nu cu frică! Şi pentru care banii nu sunt pe primul plan!
Aşadar, poate doctorul Pesamosca mai are ucenici care îl urmează...poate că aceasta este adevărata valoare şi adevărata sa avere...ceea ce a lăsat în urmă...şi poate el a fost mândru că este român, şi că poate face ceea ce a făcut.
Plus, că dacă stăm să ne gândim, geniile nu se gândesc la bani şi nu îşi plâng de milă...doar luptă pentru idealuri!

Un comentariu:

  1. pentru mine tata pesi este si va ramane ingerul meu pazitor...un om minunat pe care nu o sa-l uit niciodata,de fapt asta a fost ultima lui dorinta sa nu fie uitat...multumim tata pesi te iubim si nu te vom uita niciodata.odihneste-te in pace!!!!!:(

    RăspundețiȘtergere